‘Mijn kind kan dat allang!’ Dat is wat je als moeder altijd denkt. Jouw kind is gewoon de beste, die kan alles. Maar waar baseer je dat eigenlijk op? Wij moeders denken nou eenmaal dat we een superkind op de wereld hebben gezet. Eentje die alles kan en daar ook nog eens heel goed in is.

BABYCHINO & ALLESKUNNERS

Laatst was ik met Puck op pad, met zn tweetjes, weer nieuwe kidsproof koffietentjes ontdekken. Het leukste wat er is!
Het lunchtentje waar we waren was druk met kinderen en hun moeders. Het was een gezellige drukte.
Ik zag een groepje moeders druk in de weer met hun kroost. Van babychino’s (cappuchino voor baby’s jaja) tot aan kindvriendelijke muffins, kwamen voorbij. Het zag er gezellig uit tussen de kindjes, die waren druk met elkaar en met zichzelf. De ene stond bij de tafel, de ander kroop en weer een ander kreeg nog een flesje met voeding. Maar wat er minder gezellig uitzag waren vooral de moeders die allemaal het hoogste woord wilde hebben. Het ging er pittig aan toe!
Het ‘mijn kind kan dat allang’ uurtje was aangebroken.

Babychino

JACK KAN NOG NIET ZOVEEL

‘Wat super goed dat noah al kan staan, Olivier die stond al met 6 maanden.’ ‘Niet, oh Lotte kon al opa en oma en papa en mama zeggen toen ze 8 maanden was’. ‘Wauw, Liz liep al voor haar 1e verjaardag.’ De kinderen waren allemaal ongeveer van dezelfde leeftijd. ‘En Jack?’
Het was even stil, een van de moeders keek opzij naar Jack.
Jack zat rustig in de kinderstoel en vermaakte zich met een houten trein. Hij was geobsedeerd door de wagon en bleef er maar naar staren.
‘Jack kan nog niet zoveel. Hij kan nog niet lopen, hij kan nog niet praten, hij drinkt nog uit de fles in plaats van een tuitbeker, hij eet nog steeds geen groenten en ik heb het geaccepteerd en vind het prima zoals het is.’
Het was even stil en ik glimlachte van binnen.
De moeders waren stil en namen snel een slok van hun koffie. Ze konden even niks uitbrengen en daar had Jack voor gezorgd.

GENIET-MOMENTJES

Want waar gaat het nou eigenlijk om? Dat de consultatiearts het blaadje kan afvinken wat je kleintje allemaal kan. Natuurlijk is de ontwikkeling heel belangrijk en op het moment dat ze met alles achterblijven moet je misschien toch wel even aan de bel gaan trekken.
Maar moet de focus niet liggen op geniet-momentjes, zoals die ene keer fietsen samen met je zoontje of de eerste keer dat je kleine meisje een geit en een koe ziet? Dat is pas een stap in de mentale ontwikkeling!

Liefde

SIMPEL IS OOK PRIMA

Ik dronk mijn latte op en ik keek naar Puck. Ze was zich aan het vermaken met een plastic lepel. Zo simpel en zo eenvoudig kan het zijn. Ik gaf haar een iets uitdagender stuk speelgoed. Maar ze sloeg het weg, ‘wat denk je zelf mam?’.
Ze was blij, dolgelukkig dat ze haar moment met een simpel lepeltje had. En daar kwam niemand tussen ook ik niet. Ze wilde vooral niet gestoord worden.
Dus ik bestelde nog een latte en genoot van dit geluksmoment. Die ontwikkeling, die komt later wel.

Credits foto’s: Pinterest

Leave a Reply