En dan ineens komt je kind op een leeftijd dat Ja een Nee is en Nee een Ja is. Dat speelgoed leuker is om te laten vallen en dat flessen uit de buggy worden gegooid, want die rollen zo lekker weg.

‘Mevrouw is die speen van u?’ Is een veelvoorkomende vraag die ik hoor als ik ga wandelen. Ook vind ik vaak een verstopte rijstwafel in de hoes van de kinderstoel. Het is één grote supriseshow. In de supermarkt praat ze met iedereen, op en top sociaal en haar bijdehante gedrag is heerlijk om naar te kijken en van te genieten. Haar vroege peuterpuberteit is begonnen!

Peuterpuberteit

TESTFASE

Sommige mensen noemen het ook wel de testfase of misschien heeft ze wel weer een sprong. Ik dacht dat men zei dat de bijzondere leeftijd van 2 jaar staat voor het woordje NEE. De leeftijd waar kinderen overal NEE opzeggen en de fase waarin zij totaal niet willen luisteren. Twee is Puck nog niet maar het woordje NEE dat kent ze al wel in die vroege peuterpuberteit.
De situatie ziet er dan ongeveer als volgt uit:
‘Puck, niet aan de lamp zitten’.
Puck zit aan de lamp.
‘Puck, niet aan de lamp.’
Puck zit aan de lamp.
Mama boos, Puck boos. Geen win-winsituatie.

Quote

WERKEN EN MOEDEREN TEGELIJK

De gemiddelde moeder in Nederland werkt 4 dagen, ik niet, ik werk er 2 en soms drie. Als freelancer plan je je eigen tijd in met als gevolg, dat je veel tijd met je kleintje kan doorbrengen. Maar wat mensen vergeten, is dat ik vaak in de avonduren en weekenden doorwerk en ik met mijn (koude) koffie achter de computer zit. Toch nog even snel een mailtje checken en één mailtje worden er al snel 10. Met een kleintje thuis kom je gewoon niet altijd overal aan toe en met eentje die in de peuterpuberteit zit kom je vrijwel NERGENS aan toe.

‘Wel fijn he dat je lekker kunt thuiswerken en je kleintje lekker bij je is. Kun je werken en moederen tegelijk.’ Zegt een vriendin.
Ik houd wijs mijn mond want wat zij niet weet en ik wel, is dat werken en moederen dus helemaal niet samengaan. Sterker nog, je kunt pas werken als je kleintje slaapt. Dan is de rust wedergekeerd.

TO-DO LISTS

Om het overzicht enigszins te behouden werk ik graag met to-do lists. Van die lijstjes waar je zo lekker op kunt afstrepen. En als freelancer moet je goed kunnen organiseren, want je bent vaak met veel verschillende opdrachten bezig. Alleen vink ik geen moer af, sterker nog ik voeg alleen maar toe ;).

To Do

GENIETEN EN NOG EENS GENIETEN

Tja, ik kan wel concluderen dat ik absoluut geluk heb dat ik zoveel bij mijn kleine ‘puber’ mag zijn. Ook heb ik geleerd als thuiswerkende moeder, dat je niet teveel moet vast houden aan je planning of to-do lists met deadlines. Nee die werken alleen als je er echt de tijd voor neemt. Eerst genieten van deze vroege peuterpuberteit, want ook die gaat weer voorbij.

En het beantwoorden van mails of het drinken van warme koffie, dat komt later wel.

Xanne

Leave a Reply