Wie kent hem niet; de Honig reclame waar 2 moeders op het schoolplein hun kind de hemel in prijzen over hun hockey en muziekkwaliteiten. Dat “opscheppen” begint eigenlijk al zodra een kind op deze wereld komt.
Uiteindelijk hebben wij allemaal natuurlijk het liefste, mooiste en knapste kind ter wereld. Een kind dat perfect slaapt, eet en al met 3 maanden kan omrollen en als een echte turnster een half uur op zijn of haar buikje kan liggen!
‘Huilen?! Nee dat doet mijn Annetje niet, ze is zoo makkelijk, geeft eigenlijk geen kick! Nee ook echt niet als ze moet eten hoor.’
Nou bij ons thuis was het ‘full force’ alle brandalarmen op volume 10, alsof ze in geen wééeéken eten had gehad! De kraamtijd, dat was een intense periode. Waar was de roze wolk?

HOE DOEN ANDERE MOEDERS DIT?

De kraamhulp was de deur nog niet uit en ik dacht ik echt; hoe doen andere moeders dit?!
Mijn favo outfit was mijn badjas, die ik tot het middaguur aan had. Ik liep vaak rond met maar 3 gelakte nagels (want wanneer moet je in godsnaam ook nog je nagels lakken met een pasgeboren kind?!) en ik had een dagtaak aan het schoonmaken van flessen, alles weer uitkoken, daarna op spenenjacht gaan (hetzelfde probleem als met sokken..ze verdwijnen oprecht!!) en noem het allemaal maar op!

Het leed dat kraamtijd heet

TOASTJE, IEMAND?

Dan tot overmaat van ramp had ik ook nog een kind dat ongeveer 3 keer per dag, in de 5 seconden dat ze even geen luier omhad, tijdens het verschonen ging plassen op het aankleedkussen. Je raad het al, alles weer in de was, schone kleertjes aan en hup ready to go. Tegen de tijd dat je zelf net 2 boterhammen weg hebt weten te werken gaat de bel..ding dong!!
‘Ooooh jongens wat gezellig dat jullie er zijn, wijntje? Jaa nee het gaat allemaal super met ons! We hadden vannacht wel even een momentje dat we elkaar achter het behang konden plakken, toen we om 05.30 met een krijsend kind op onze arm door het huis liepen en niet wisten of het nou honger of krampen waren. Maar verder gaat het echt he-le-maal super. Toastje iemand?’

WALLEN TOT OP JE ENKELS

Met wallen tot op je enkels sjok je de hele dag achter de kinderwagen. Van terrasjes, waar je even met andere moeders kunt bijbeppen over voedingsschema’s, naar de Etos waar je nog snel die aanbieding van de Pampers en even wat extra spenen in kunt slaan. Wat een roze wolk ;). Ik dacht echt waarom heeft niemand mij verteld hoe ontzettend zwaar die eerste 6 weken zijn en komt dit ooit nog goed?! Mijn droom om als een soort familie Von Trapp door het leven te gaan, had ik heel snel bijgesteld. Misschien zijn 2 kinderen toch wel net iets praktischer? Toen ik daar open en eerlijk over was, gingen er ineens hele beerputten open van andere moeders met hele verhalen over ellendige nachten, borstontstekingen, krampen etc.

MOEDERS, WAAROM NIET EERLIJK?

Waarom is het toch zo moeilijk voor moeders om af en toe te zeggen dat de roze wolk maar heel kort duurt? Dat het echte genieten pas een paar weekjes later begint? Vooral met een eerste kind. Je hele leven staat ineens op zijn kop en hoe goed jij je ook had voorbereid, het is toch ineens zo heftig en intens!
Niemand heeft een wonderkind, dus waarom zou je niet gewoon eerlijk kunnen zeggen dat je ze af en toe wel achter het behang kunt plakken omdat je gewoon even een ‘shit’ nacht hebt gehad vanwege doorkomende tandjes of andere babydingetjes? Maakt dat toegeven je direct een minder liefhebbende moeder? Dat je 1 dag je kind niet op een voetstuk zet en gewoon kunt zeggen dat Annetje gewoon niet heel muzikaal is. Of gewoon niet kan hockeyen, maar meer van jazz ballet houdt?

Voor iedereen die nog de kraamtijd in moet gaan of er middenin zit.. hang in there en voordat je het weet ben je zo ontzettend genieten van het mooiste kind van de wereld! Die roze wolk… die komt heus nog wel!

quote

Emily

2 Comments on Het leed dat kraamtijd heet

 1. Karlien
  23 februari 2016 at 15:05 (3 jaar ago)

  Moeders die zeggen dat alles fantastisch gaat geloof ik inderdaad niet.

  • Xanne
   24 februari 2016 at 20:34 (3 jaar ago)

   Haha ik ook niet… wees maar gewoon eerlijk denk ik dan!

Leave a Reply