Een moeder die een goede nachtrust heeft, is gewoon een veel leukere moeder.
Want laten we eerlijk zijn, wallen en een bleek gezicht doen geen wonderen voor je schoonheid. Nee, een doorslapende baby is eigenlijk alles wat je wilt. Niet elke moeder heeft het geluk met een slapende baby.
Maar hoe zorg je ervoor dat jouw baby niet elke nacht stipt om 3 uur wakker wordt? Zijn daar hulpmiddelen voor?

Slapende baby

SLAAPSCHEMA VAN 0 – 3 JAAR

Eerst nog even wat algemene informatie.
Een baby slaapt de eerste 3 maanden vaak tussen de 13 en 20 uur per dag. Zeker in de eerste maand wordt je baby ook vaker wakker.
Hoeveel je baby exact slaapt, verschil per baby. De ene ligt alleen maar te snurken en de ander is vanaf het begin af aan al alert en wakker.
Een doorslaap schema ziet er ongeveer zo uit. (Elke baby is weer anders, maar dan heb je een beetje een richtlijn.)

Aantal uren slaap nodig
Bron: mamaenzo

VANAF 6 MAANDEN GEEN VOEDING IN DE NACHT

Vanaf 6 maanden zou je baby de nacht kunnen doorslapen omdat hij verder geen voedingen meer in de nacht nodig heeft. Er is wel een verschil tussen borst- en kunstvoeding, want kunstvoeding vult meer dan borstvoeding. Toch kan je kindje met bijvoeding een minder hongerig gevoel hebben. Ongeveer tussen de 8 -18 maanden heeft je baby waarschijnlijk een vast slaapritme ontwikkeld. Misschien wordt je baby elke nacht om 6.00 wakker vanwege de (pap)fles. Je kunt je baby helpen door regelmaat erin te brengen. Ook kun je overdag wat meer licht in de slaapkamer te laten. Je baby gaat dan goed herkennen wanneer het dag en nacht is. Je baby heeft behoefte aan herkenning en dit kun je heel gemakkelijk doorvoeren. Bijvoorbeeld door een boekje voor te lezen voor het slapen gaan, zo weet je baby dat het bedtijd is!

Slapende baby

METHODE OM JE BABY TE LATEN SLAPEN

3-6 maanden

1. Luister en kijk naar de bewegingen van je baby, het huilen, gillen en andere geluiden die je baby maakt. Dit is zijn manier van spreken voor hij kan praten.

2. Ontcijfer je baby’s verschillende maniertjes. Regelmatig, ritmisch huilen betekend meestal honger. Hoog, hard huilen met gekke bewegingen kan pijn of onbehagen betekenen, terwijl vermoeide baby’s in hun ogen wrijven, gapen of met hun ogen knipperen tijdens het huilen.

3. Maak een routine voor eten, spelen en slapen. Bijvoorbeeld: zorg ervoor dat je baby heeft gegeten 30 minuten voordat je iets actiefs gaat doen (dat kan al een luier verwisselen zijn). En maak je baby ook niet te druk voor het slapen gaan. Ga op de schommelstoel zitten met je kleintje en wieg een beetje voordat je baby naar bedje moet. (Daar worden ze rustig van!)

6-8 maanden

1. Pas de routine aan naarmate je baby ouder wordt. Bij 6 maanden hoeft een baby niet meer ‘s nachts gevoed te worden, zeker niet als hij overdag al vast voedsel krijgt.
Zodra je baby de hele nacht gaat doorslapen, kun je de periodes van activiteit verlengen naar 2 tot 2,5 uur spelen tussen de dutjes. Natuurlijk moet je soms flexibel zijn met je schema want elke baby is anders en als jouw kindje wel hongerig is dan is er maar een manier om dat op te lossen.

2. Kijk naar de signalen van je baby voordat je hem optilt tijdens een dutje of ‘s nachts. Raakt je baby geïrriteerd als je hem terug legt? Loop dan weg van het bedje en vermijd oogcontact. Hou stuk bij voet. Anders gaat je baby er misbruik van maken.

3. Introduceer een bed-item, zoals een dekentje of knuffel. Zo begint je kindje te leren dat hij dit moet associëren met bedtijd. Een speentje met knuffeldoekje kan ook helpen.

Baby wakker

8 maanden en ouder

1. Ga verder met je routine: maak de speeltijd steeds langer en kort de tussentijdse dutjes in. Kijk hoe je baby zich gedraagt en pas eventueel je ritme aan. Rond deze leeftijd moet je kind nog steeds ongeveer twee dutjes per dag doen. Dat kan variëren van 20 minuten tot een paar uur. Sommige baby’s zijn nou eenmaal slaapkoppen en hebben het gewoon meer nodig.

2. Laat je kind zelf inslapen. Leg haar in bed en loop weg. Ga haar niet optillen, tenzij de baby echt van slag is. Dit hoor je ook aan haar huiltje. Probeer je baby niet teveel afhankelijk te maken van jou, je baby moet zelf leren te slapen.

3. Luister naar je baby als hij ‘s nachts huilt voordat je er meteen naartoe sprint. Grote kans dat je baby zichzelf weer rustig maakt. Als het huilen erger wordt, ga er dan pas naartoe. ‘s Nachts huilen hoort er (helaas) helemaal bij.Het kan ook betekenen dat je baby een nare droom had en daardoor wakker is geworden.

PRAKTISCHE TIPS OM JE BABY TE LATEN DOORSLAPEN

1. Zorg dat de kamertemperatuur zo’n 18 tot 20 graden is. Regel dit met de thermostaat of hang een thermometer in de kamer.
2. Geef je baby een warm badje met een product waar lavendel in zit. Dit werkt kalmerend.
3. Een muziekje of nachtlampje kan je baby ook wat rustiger maken.
4. Geef een knuffeltje, speendoekje of iets anders waar je baby graag mee knuffelt.
5. Baker je baby in. Er wordt geadviseerd om dit tot 6 maanden te doen en het daarna af te bouwen.
6. Laat je baby wennen aan geluiden. Dus je hoeft overdag niet al te stil te zijn!

Baby & moeder

Heb jij nog tips?

bron: De baby fluisteraar
Credit foto’s: thealphaparent, babystyleinspo, Kathy Mohney Wolfe, pamcooleyphoto’s, mckenziephyllis.


Leave a Reply