Als je net bevallen bent en je nog zit uit te puffen van je laatste wee, dan krijg je de ‘borstvoeding maffia’ al over je heen. Zonder dat je weet of borstvoeding überhaupt gaat lukken bij je. De verpleegster (als je in het ziekenhuis bent bevallen) of de verloskundige drukt direct je kleintje aan je borst en jij zit ondertussen nog in je rode wolk ;). Want iedereen die voor de bevalling zegt ‘ik moet en zal borstvoeding geven’ die moeten misschien nog even wachten met hard roepen. Je weet namelijk niet hoe het gaat lopen. Je kunt er ook niet vanuit gaan dat borstvoeding altijd 100% gaat lukken. Er zijn tientallen redenen waarom het niet lukt. Misschien wil je kindje niet drinken, misschien is je borst ontstoken of misschien komt er gewoonweg geen druppel uit, dat je niks produceert. Het kan, het bestaat en je moet dan een andere oplossing vinden.

Borstvoeding

HET LUKT GEWOONWEG NIET

Ik heb veel moeders om mij heen die thuis zaten te huilen met een ontstoken borst en verschrikkelijke pijn. Er niet van kunnen slapen en elke keer als de baby wilde drinken, dan was het weer een hel waar zij doorheen gingen. Natuurlijk wilden zij het graag proberen, een eerste band met hun kindje opbouwen. Maar het lukte gewoon niet. Moet je dan ten koste van alles doorzetten, omdat borstvoeding zó goed en gezond is voor je baby? Omdat mensen misschien denken dat als je het niet doet je een falende moeder bent?
Nee, absoluut niet. Je moet nooit ten koste van jezelf (en van je kindje) een geforceerde situatie creëren, omdat mensen er iets van vinden. Want wat heeft je kindje aan een gestreste moeder die pijn heeft?

Tegenwoordig is kunstvoeding in Nederland goed ontwikkeld, waardoor je kindje toch de belangrijke voedingsstoffen binnenkrijgt. Er zijn trouwens ook heel veel moeders die bewust kiezen om geen borstvoeding te geven, omdat ze er geen zin in hebben. Niet omdat het niet lukt, nee ze hebben er geen zin in. Het maakt hun geen slechte moeder, zij delen hier gewoon een andere mening over.

POTJESMOEDER

Zo geldt dat ook voor de duizend andere (opvoed)regels waarmee je te maken krijgt als je kindje opgroeit. Ik twijfel ook wel eens, doe ik het goed of is dit juist fout? Ik heb er ook nog geen 20 jaar als moeder opzitten, dus het is logisch om soms te twijfelen. Maar te veel twijfelen is een ‘no go’. Want wat de ene dag kan werken, kan zomaar de volgende dag weer over zijn. Als je kindje altijd een goede eter is kan hij of zij de volgende dag ineens een afkeer krijgen tegen wortels. Om maar wat te noemen. Zit jij met je handen in het haar, want je was net zo blij dat je kind wortels at.

Een ander voorbeeld is het maken van vers eten voor je kleintje. Ik kan mij niet voorstellen dat elke moeder hier altijd een eerlijk antwoord op geeft. Vertel mij hoe je een perfecte moeder wordt, want dat willen we denk ik allemaal wel!
‘Geef jij een potje? Echt waar, nee ik maak elke dag alles vers ook al werk ik 60 uur in de week’. Dit zul je misschien wel eens horen als je potjes geeft.
Natuurlijk is vers maken gezond want je gebruikt pure ingrediënten, maar een kind die potjes heeft gehad is er echt niet slechter door geworden. Ook in potjes zitten goede voedingsstoffen, waardoor je kindje gewoon goed kan groeien. Sterker nog ik heb ze vroeger zelf ook wel gehad. Ik kan je vertellen, er is niets mis met mij, ik functioneer gelukkig nog zoals het hoort. 😉

Potjes

EEN COMBINATIE VAN ALLES

Ik probeer zelf in alles een combinatie te maken. De ene keer vers, de andere keer een potje. Wat mij betreft werkt dit goed. Ik ga er relaxt mee om en daardoor kan ik alles wat beter relativeren. Ook al ben ik druk en wil ik 100 dingen tegelijk, keep calm!
Ik heb het geluk dat die van mij (nu) redelijk goed eet, maar als zij weer eens in een fase zit waarin zij opstandig is en niet wil eten, dan probeer ik daar maar creatief mee om te gaan. Dan maar een keertje geen tomaten of broccoli, ik verzin wel wat anders.

100 keer druk

Kortom wat je ook doet, blijf dicht bij je eigen gevoel. Of je nou een potjesmoeder, bakmoeder, speelmoeder, carrièremoeder, borstvoedingmoeder of een ander soort moeder bent.

Xanne

Credits foto (borstvoeding): Mae Burke

Leave a Reply