Je hebt vast wel eens van de term gehoord, handlettering.
Tegenwoordig zie je dit fenomeen overal en ja, ook ik ben met het ‘virus’ besmet…
Als je eraan begint, raak je gegarandeerd verslaafd omdat het zo heerlijk ontspannen werkt. Kids in bed en lekker aan de tafel zitten met mooi papier en fijne materialen om een uniek ontwerp te maken. Zelf maak ik graag mooie kaarten met persoonlijke teksten erop, of kaarten die passen bij een gebeurtenis, bijvoorbeeld een geboorte. Ook leuk, quotes op mooi stevig papier voor op de kinderkamer of ergens anders in huis!

Handlettering

CREATIVITEIT GROEIT

Er bestaan meerdere boeken over handlettering en ook sites als Pinterest staan er vol mee.
Altijd goed voor inspiratie!

Als ik zelf in een creatieve bui ben, maak ik daar gebruik van en zet ik zelf wat mooie letters op papier. Je wordt hier echt blij van!
Met krijtstift kun je ook helemaal losgaan op de spiegels en ramen. Zo kun je eindeloos variëren met teksten, quotes, illustraties of cijfers en ben je het zat? Je wast het er zo weer af.
Ideaal voor iemand als ik die graag van wat verandering in het interieur houdt!

Handlettering

AAN DE SLAG

Wil je zelf ook aan de slag? Begin met de juiste materialen.
Hiertoe behoren stevig papier, een potlood, een gum, zwarte fineliner en een brush stift (hiermee kun je dun en dik schrijven).

Brush stiften zijn mijn favoriet! Deze zijn te koop in allerlei kleuren en zelf gebruik ik ze op ecolinebasis, hiermee kun je heel veel kanten op. Als je ze op een sheet of ander plastic matje mengt met water kun je er mee verven of stempel je het plastic op papier en maak je mooie aquarel ‘vlekken’ als achtergrond voor je tekst.

Heb je een leuk idee? Zet dit eerst met potlood op papier, zo kun je alles goed uitlijnen en weet je of de compositie goed uitkomt.
Daarna trek je het over met pen of stift. Het ligt eraan wat voor lettertype en letterinvulling je wilt gebruiken. Op de foto’s zie je lettertypes die ik graag gebruik, maar Pinterest voorziet je graag van nog meer ideeën.

Handlettering - Pinterest

EFFECTEN

Door een dubbele lijn naast de letter te zetten, krijg je een vakje dat je kunt opvullen. Voor dat opvullen gebruik ik meestal de fineliner.

Bij veel verschillende lettertypes zie je dat de lijnen die naar beneden gaan dikker zijn gemaakt. Dit geeft direct een gaaf effect en is goed te bereiken met een brush stift. Bij de lijnen die naar beneden gaan, duw je dan wat harder op de stift.
Als je geen brush stift hebt, kun je ook een aantal keer met een fineliner over dat lijntje kunnen gaan of een dikkere stift pakken.

Natuurlijk kun je eindeloos variëren door te werken met kleur en maak er eens een kleine illustratie bij; dat versterkt de tekst!

Handlettering

Have fun!

Marjoke

Credits foto’s: Marjoke, Pinterest

Leave a Reply