Als mama van 2 jonge kids kun je maar een ding het allerbeste; multitasken. Je hebt weinig tijd en het is een dagtaak om iedereen aan te kleden, te ontbijten en op tijd de slaapjes in te plannen. Vervolgens wil je dat de boterham erin gaat en moet je ook nog eens de (luier)tas klaarmaken, want je hebt nog iets gepland voor de middag. Dan denk je dat je écht alles hebt; nou nee dus. De jongste moet spugen (is weer verschonen) en de oudste heeft net een fristi over zichzelf heen gegooid (is ook weer verschonen). Vervolgens ben je de luiers vergeten en is de speen zoek. CHAOS!
Maar als we deze ‘kleine’ dingen even vergeten, dan is het de mooiste rol van de wereld die je mag vervullen; moeder zijn.

Pinterest

We vroegen 3 mama’s 4 vragen omtrent het moederschap. Want hoe is het om mama te zijn van 2 jonge kindjes? Is het chaos, is het stress of hoort dit er gewoon allemaal bij?

HOE DOEN ZE HET TOCH?

Even voorstellen: Maaike Wegman (mama van 2 kindjes, Bente en newborn Jane). Marlou Mensen-Zick (mama van 2 kindjes Maas en newborn Lille) en Laurien Ruijters (mama van 2 kindjes Benthe en newborn Jan Hendrik).

Q&A met moms

Q: Wat is je ultieme tip om stress te voorkomen in huis met 2 jonge kindjes?

Maaike: Stress in huis is niet te voorkomen met 2 jonge kids ;-), maar er zijn wel een aantal dingen die mijn leven een stuk(je) makkelijker kunnen maken.

Als ze allebei huilen, voel ik me niet langer schuldig dat ik ze niet beide tegelijk kan troosten. Van een paar minuutjes huilen gaan ze echt niet dood. Ik troost meestal eerst de oudste, aangezien die op dit moment nogal last heeft van peuterpuberteits-woedeaanvallen (Neeheeeee mama!). Dus wil het zweet me niet echt uitbreken, kan zij beter als eerste weer rustig zijn en daarna knuffel ik de kleinste weer tot rust.

De TV en iPad doen tijdens de moeilijke momenten echt wonderen. Misschien niet helemaal verantwoord, maar soms wanneer ik de jongste een fles aan het geven ben, mag de oudste eventjes op de iPad. Dan zijn ze beide lekker rustig en hoeft moeders niet te stressen ;).

Foto Maaike

Marlou: Probeer (zeker in het begin) niet teveel activiteiten op een dag te plannen. Met kleintjes ben je nou eenmaal langzamer en ze werken zeker niet altijd mee zoals jij dat wilt.  Resultaat: je wordt onrustig van het vooruitzicht dat je veel dingen moet doen, gestressed om overal op tijd te komen en uiteindelijk kun je beter twee dingen doen en er de tijd/aandacht voor nemen dan vier dingen gehaast. Dit is voor mijzelf ook nog iedere dag een uitdaging , je wilt nou eenmaal graag zoveel mogelijk dingen van dat eeuwige lijstje (ja daar is hij weer!) afstrepen.

Laurien: Voorbereiding is the key voor mij. Ik probeer zoveel mogelijk voor te bereiden! ’s Avonds leg ik bijvoorbeeld kleertjes klaar voor de volgende dag. Tasje voor de peuterspeelzaal klaarleggen, dat soort dingen.

Q: Hoe ziet je (vrije) dag eruit met 2 kids?

Maaike: Hectisch!
Nee hoor, valt mee, haha. Ik probeer in de ochtend altijd wel wat leuks te doen met de 2 kleintjes. Of er komt iemand koffie drinken, of ik ga naar iemand toe, zodat iedereen de nodige vermaak heeft. Mocht dit niet het geval zijn, dan rommelen we thuis lekker aan. De kleinste slaapt nog veel en dan heb ik even de tijd voor de oudste.
De supermarkt, of andere praktische bezigheden, probeer ik zoveel mogelijk te vermijden. Als je namelijk stress wilt voorkomen, ga dan NIET met 2 jonge kids naar de winkels, dat is mij inmiddels wel duidelijk!
’s Middags ben ik meestal ook lekkere hapjes voor m’n oudste aan het maken ter voorbereiding op de week en dan “helpt” ze graag mee in haar eigen keukentje. Wanneer het wat mooier weer wordt, kan ze weer lekker in de tuin spelen en zichzelf uitsloven (en uitputten) op de trampoline.

Marlou: Op dit moment, met een peuter van bijna drie en een baby van drie weken oud, bestaat een dag met beide kids thuis uit: een ochtendritueel (papfles/voeding, aankleden, fruit eten), een ochtendprogramma (vaak boodschappen of even naar buiten om te wandelen/spelen/koffie drinken), een middagslaapje met z’n drieën, een middagprogramma (of thuis spelen/knutselen of op pad om te spelen of af te spreken met iemand), vervolgens het avondritueel (badje, avondeten, boekje lezen, naar bed toe), snel wat opruimen/wassen/was opvouwen en daarna tijd voor mezelf (lekker in bad, tv kijken of iets anders wat ik graag wil doen). En dan zo snel mogelijk naar bed!

Laurien: Momenteel werk ik niet en heb ik fulltime tijd voor allebei de kindjes. ’s Ochtends beginnen we met wakker worden in bed. Nadat papa naar werk is vertrokken, beginnen we aan wassen/aankleden/ontbijten. Op maandag en dinsdag gaat mijn oudste naar de peuterspeelzaal, dus deze ochtenden zijn wat drukker en moet alles sneller gaan. Tussen ontbijt en lunch zit wandelen en boodschappen doen. In de middag is er vaak een (play) date met vriendinnen mijn zus of familie. Mijn oudste slaapt sinds een week niet meer overdag (2,5 jr) en daardoor is er iets meer ruimte om er op uit te gaan. Als de avond begint dan eten we en spelen we, terwijl we wachten op papa. Daarna naar bed met verhaaltjes en als de oudste slaapt, kan ik fijn de dag doornemen met man en (slapende) baby (4 weken oud).

Laurien

Q: Hoe combineer je werk met je 2 kids?

Maaike: Ik werk 4 dagen per week in Amsterdam en sinds kort woon ik daar niet meer. Dat vergt wat meer organisatie dan voorheen. Maar gelukkig zijn we goed op elkaar ingespeeld en vind ik het tot nu toe prima te doen (al halen we vaker verse stamppot bij de groenteboer, dan dat we het zelf klaarmaken). Het combineren wordt pas echt lastiger denk ik wanneer de oudste naar school gaat. Hoe doen mensen dat? School begint pas om 08.45 en is ook vaak 2x per week al om 12.30 uit….! Afijn, ik heb nog heel even voordat dat zover is!

Marlou: Nog geen idee… Ik ga over 3,5 maand weer vier dagen in de week werken en ben heel benieuwd hoe dat gaat zijn. Wie weet ben ik er tegen die tijd ontzettend aan toe maar het zou ook kunnen dat ik het dan lastig ga vinden dat ik weer veel minder tijd met die kleintjes heb en het lastig vind om alles te combineren…time will tell!

Marlou

Laurien: Deze vraag is voor mij (nog) niet van toepassing.

Q: Wat is je meest mooie mama moment?

Maaike: Ik heb zoveel mooie mama momenten, maar één van de mooiste beleef ik gelukkig (bijna) dagelijks. En dat is namelijk dat de oudste ongelooflijk trots en gek is op haar zusje. Er is totaal (nog) geen jaloezie en ze vindt alles aan haar leuk en schattig. Wanneer we ze allebei ophalen van de crèche dan komt de oudste echt op de jongste afrennen en roept alleen maar: BABY!!!! En knuffelt haar dan helemaal plat. Dat maakt mij een hele trotse moeder. Ik koester het iedere dag, want er komt natuurlijk een moment dat haar speelgoed gedeeld moet gaan worden en dan zal zusjelief vast een stuk minder populair worden….

Marlou: Heel cliché maar ik vind het heerlijk om te zien hoe lief, verzorgend en beschermend Maas naar zijn zusje toe is. Het blijft toch spannend hoe je eerste gaat reageren op de komst van een tweede en dat gaat gelukkig heel goed. We gaan binnenkort verhuizen en in plaats van te zeggen dat zijn zusje niet mee mag of te vragen wanneer ze weer weg gaat zei hij dat ze dan ook met ons mee moest naar het nieuwe huis…

Laurien: Voor mij is het fijnste moment de weekenden. De zaterdag- en zondagochtend met z’n allen lekker in bed.

Credits foto’s: Pinterest, Maaike, Marlou & Laurien

Leave a Reply