Terwijl ik mijn nagels aan het vijlen ben kijk ik naar mijn vingers. Mijn vingers doen mij aan hém denken. En ik verlang terug naar toen, wanneer mijn kleine vingertjes vertrouwen zochten in zijn grote handen. Die prachtige handen van… mijn vader. Ik verlang terug naar die tijd. Die tijd, dat wanneer ik ’s nacht bang was, ik naast mijn moeder in bed kroop en veiligheid bij haar zocht.

Vera

PUBEREN

Wat heeft ze mij altijd veilig doen voelen. Zolang ik haar aan mijn zijde had kon mij niks overkomen. Ik werd ouder en ging mij afzetten tegen mijn ouders. Normaal voor een puber, maar begrijpen doe ik het nu niet meer. Waarom kon ik mij ouders zo haten soms? Omdat ik niet uit mocht, de juiste sneakers van Nike Air Max niet kreeg?! Of omdat zij mij stiekem soms herinnerende dat die Nike Air Max mijn wereld niet mooier zouden maken en ze oprecht het beste met mij voor hadden?

Vera

STUKJE BIJ BEETJE TROTSER

Deze tijd ging gelukkig voorbij en ik werd stukje bij beetje trotser op mijn ouders. Wat een coole mensen eigenlijk. “Kijk dan wat ze allemaal bereikt hadden,” dacht ik bij mijzelf. Dat wil ik ook, dat wist ik toen zeker.

Vera

OUDER WORDEN

En terwijl ik zelf eigenlijk niet ouder werd (dat gevoel had ik), werden mijn ouders dat opeens wel. Ze waren opeens niet meer die krachtige personen die ik op een voetstuk had geplaatst. Je komt achter waarheden die je eigenlijk helemaal niet wilt weten en ziet opeens hoe vergankelijk het leven is.  En nee, ik zou het toch echt anders doen later. Maar ja dat dacht mijn moeder volgens mij ook op mijn leeftijd. Ik hoor het mama nog zeggen in de auto, net nadat we bij mijn oma, haar moeder, wegreden. “Veer, als ik ooit zo word als oma, dan …. “. Ja dan mama…? Nu is dan en mama;

Stiekem moet ik toch zeggen dat je best wel een beetje op oma bent gaan lijken. En weet je mama, het maakt je alleen maar meer mens. Helaas kan ik niet meer bij je wegkruipen als ik bang ben. Maar als ik bang ben, bescherm ik mijzelf en komt de kracht die jullie, mijn ouders, mij hebben meegeven naar boven. Dan voel ik mij ondanks dat later niet zo was zoals ik vroeger dacht, een stuk veiliger in mijn eigen armen.

Vera

Credits foto’s: Vera, Pinterest

Leave a Reply