Q&A Susanne Willekes

We kennen het allemaal; je kind wilt niet slapen. Je zit met je handen in het haar, waarom overkomt mij dit denk je? Maar wat je misschien niet weet, is dat er vele anderen zijn, wat zeg ik heel veel anderen. Die dit probleem ook hebben. Je raakt misschien al in paniek bij een of twee keer niet slapen (spreek uit ervaring), maar dat is nog niet eens het grote probleem. Wat dacht je van een baby of peuter die bijvoorbeeld nachtenlang op is, waarmee je avonden op je schoot zit, die zijn of haar slaap niet kan of wil vatten? Mocht je dit hebben, dan kun je Susanne Willekes inschakelen. Zodat je langzamerhand weer een beetje je leven terug krijgt.

Zij is namelijk de eerste gecertificeerde Kinderslaapcoach van Nederland. Tevens heeft zij een eigen praktijk The Sleep Agency. Susanne woont in Amsterdam met haar man en drie kinderen: Viggo (7) Sofia (5) en Bodhi (1). Ze werkt met ouders van kinderen van zes maanden tot zes jaar aan hun slaapproblemen.
Kortom een drukke mama! Wij waren erg benieuwd waarom zij dit concept is gestart in Nederland en natuurlijk willen we dolgraag wat tips krijgen van deze pro.

Q: Hoe is het concept The Sleep Agency ontstaan?

A: Na vijf jaar ratrace besloot ik mijn werk en het moederschap op een andere manier te combineren. Naast het eeuwige gehaast en knagende schuldgevoel richting, zowel werkgever als thuisfront, miste ik op een gegeven moment de verdieping en een stuk betekenis in m’n werk. Bijna acht jaar geleden werd onze oudste zoon Viggo geboren. Al gauw bleek hij een extreem alert, sensitief jongetje en ook slechte slaper te zijn. Dat heeft de eerste anderhalf jaar een behoorlijke impact gehad op ons leven. Uiteindelijk heeft deze periode – Viggo vindt het fantastisch als ik dat zeg – mij geïnspireerd te gaan doen wat ik nu doe. Slapeloze ouders niet alleen hun nachtrust terug geven maar ook dat stukje van zichzelf dat ze voor even of langere tijd kwijt zijn geweest.

Susanne Willekes

Q: Hoe ben je een Kinderslaapcoach geworden? Kan iedereen dit zomaar worden, of is daar een speciale certificering voor nodig?

A: Als Kinderslaapcoach werk ik met een precaire doelgroep namelijk: jonge baby’s en kinderen. Het is zeker een voordeel dat ik precies weet wat mijn cliënten doormaken, maar met alleen ervaring als slapeloze moeder red je het in mijn optiek niet. Ik heb me laten opleiden tot Gentle Sleep Coach door Kim West, ook wel bekend als The Sleep Lady. Zij biedt de meest omvangrijke en toonaangevende opleiding die er is.

Q: Hoe gaat het precies in zijn werk?

A: Als ouders contact opnemen en graag het coaching traject in willen gaan, plannen we het consult in. Dit kan bij cliënten thuis maar ook via Skype. Voorafgaand aan het consult evalueer ik het kind op basis van alle informatie die ik van ouders heb gekregen en tijdens het consult stellen we het op maat gemaakte slaapplan op. Vanaf de dag dat ouders starten met de coaching begeleid ik ze vrijwel op dagelijkse basis gedurende twee tot drie weken en werken we zo toe naar de gewenste doelstellingen.

Q: Welk probleem zie je het meest terug in je werk?

A: Ouders die radeloos – en oververmoeid – zijn en alles hebben geprobeerd om hun kindje beter te laten slapen, overdag en/of ’s nachts. Meestal zie ik dat een kindje de nachten niet door kan slapen, dit kan variëren van baby’s die 1-5 keer wakker zijn tot wel 20 keer of soms 1-2 uur achtereen wakker zijn ’s nachts. Er zijn ook ouders die ’s avonds uren bezig een kindje in slaap te krijgen of hun kind niet wakker in bed kunnen leggen. Naast een ononderbroken nacht of een kind zonder problemen en strijd in bed kunnen leggen en de avonden weer voor zichzelf te hebben, is vaak iets waar ouders zo ongelooflijk blij mee zijn.

Q: Wat zijn jouw 5 ‘secret’ tips die je met de lezers van Little Favorites wilt delen voor een rustige nacht?

  1. Het klinkt cliché maar ritme en regelmaat zijn bijzonder effectief;
  2. Een eerdere bedtijd ‘s avonds;
  3. Een ontspannende bedtijdroutine vóór bedtijd;
  4. Een pasgeboren baby of huilbaby inbakeren;
  5. Steek tijd en moeite in het laten slapen van je kind overdag, dat betaalt zich uit in de nacht;
  6. Als je twijfelt laat je kindje altijd even checken door de huis- of kinderarts om eventuele medisch onderliggende oorzaken uit te sluiten. Alleen gedragsmatige slaapproblemen zijn te coachen.

Q: In welke leeftijdscategorie van kindjes zie je de meeste nachtbrakers?

A: Tussen de 6 maanden en 4 jaar. Dat een baby het eerste halfjaar nog vaker wakker wordt in de nacht, is eigenlijk heel normaal. De coaching kunnen we vanaf zes maanden starten omdat een baby dan neurologisch, fysiek en mentaal gezien klaar is voor coaching.

Susanne Willekes

Q: Hoeveel gezinnen heb je momenteel geholpen?

A: In de afgelopen 14 maanden heb ik al bijna 180 gezinnen gecoacht. Wat interessant is, is dat geen enkel kind of slaapprobleem gelijk is. Ik heb broertjes en zusjes binnen een gezin gecoacht, tweelingen, single moeders, eerste kindjes, kinderen die de derde of vierde in rij zijn en allemaal met verschillende slaapissues en slaapassociaties.

Q: Wanneer zou je een Kinderslaapcoach adviseren?

A: Ik werk met ouders van baby’s en kindjes die graag verandering willen zien in het slaapgedrag van hun kind, omdat ze zien dat hun baby moe is of omdat ze het zelf zo niet langer volhouden. De ene situatie is daarbij heftiger dan andere. De meeste ouders zijn erg blij dat ze zelf niet langer hoeven aanrommelen in de zoektocht naar verbetering. Hoe fijn als je in twee tot drie weken een situatie zo kan veranderen dat je hele gezin er van profiteert? Had ík maar die mogelijkheid gehad acht jaar geleden.

Q: Ben je internationaal al actief?

A: Ja! Dat is het leuke aan mijn werk, ik ben niet gelimiteerd tot een lokale markt of landsgrenzen. Ik heb meerdere expat families in Amsterdam gecoacht, maar ook Nederlandse gezinnen in Singapore, UK, België, Myanmar, de VS en op Curaçao.

Q: Wat zijn je dromen/toekomst plannen?

A: Het klinkt misschien als goedkoop sentiment, maar het werk dat ik nu doe is al een droom die uitkomt. Hoe bijzonder is het als je je ware passie vindt? Mijn missie vanaf het begin is om zoveel mogelijk gezinnen wereldwijd helpen aan meer rust en slaap maar ook sanity – om te kunnen genieten van iedere dag en je eigen kinderen. Naast het coachen van gezinnen één op één, ben ik ook ideeën aan het ontwikkelen om ook op andere wijze ouders en kinderen te kunnen helpen.
Daar is de lancering van mijn boek in september dit jaar er een van!

Wil je meer informatie of in contact komen met Susanne Willekes, bekijk haar website dan hier.

http://www.sleepagency.com

Credits foto’s: Susanne Willekes

Leave a Reply