Zondagmorgen 07.00 u en ik lig klaarwakker in bed het donker in te staren. Naast me hoor ik de ademhaling van mijn man. Boven hoor ik de wasmachine, die begint aan zijn (uitgestelde) programma. Buiten hoor ik de vogeltjes fluiten. Maar verder is het stil. Heel stil.

Zondagmorgen

MENEER SLAAPKOP IS UIT LOGEREN

Onze kleine meneer is een weekendje uit logeren. Geen “mamaaaaa…wakker!” En geen rinkelend knuffeldier als teken dat hij klaar is met slapen en graag NU een fles wil. Het moment, dat ik normaal gesproken zoveel mogelijk wil uitstellen. Een wekker heb ik al bijna twee jaar vrijwel niet meer hoeven zetten, want veel later dan 08.00 u is hij nooit wakker… hij is onze wekker.

Begrijp me niet verkeerd, we mogen in onze handjes klappen met het slaapritme van onze zoon hoor! Hij gaat rond een uurtje of 20.00 meestal slapen, doet dit vrijwel altijd zonder gezeur en slaapt dan binnen 5 minuten. En als hij dat niet doet, is er altijd wel iets dat hem een gegronde reden hiervoor geeft. Af en toe geeft hij zelfs zelf aan dat hij moe is en naar bed wil. (“Dat is echt niet normaal hoor Lou. Mijn kind doet er alles aan om zo lang mogelijk wakker te mogen blijven!”).
Volgens mij ouders was ik precies zo en hield ik gewoon van slapen. Ik denk dat menig ouder jaloers is op zo’n slaapkop als de onze!

All you need is sleep

HYPNOSE

En soms, heel soms, kan ik hem ‘hypnotiseren’ en dan kunnen we nog even een uurtje extra meepakken met z’n drieen in het grote bed. Het ‘hypnotiseren’ is onze eigen succesvol bewezen methode, maar moet wel precies gevolgd worden anders heeft het geen kans van slagen.
1. Bij het uit bed halen niet tegen hem praten
2. Geen lichten aan.
3. Geen telefoons checken.
4. Geen fles geven.
5. Simuleer een rustige ademhaling zodat hij deze gaat overnemen en in slaap doezelt. Doe je een van deze dingen niet, dan is het gedoemd te mislukken! Maar zelfs dan lukt het niet altijd. Helaas nu hij ouder wordt, is hij niet zo makkelijk meer te misleiden. Waar zijn de tijden gebleven dat hij nog zo’n klein propje was wat sowieso in slaap viel als ik hem op mijn borst legde?

Slapen met kleintje

UITSLAPEN

Vandaag is het dus een zondag zonder wekker en zonder hypnotiseer-guerilla-technieken. IK heb nog lekker mijn favoriete serie gekeken, tot diep in de nacht zodat ik extra moe was. Dus ik kan heerlijk uitslapen vandaag, dacht ik nog. NOT!

Was het maar zo’n feest… Ook ik ben ten prooi gevallen aan een slaapritme wat sinds de komst van onze kleine man in mijn dagelijks patroon geslopen is en wat je niet een keer uit kunt zetten, als je daar zin in hebt. Dus schrijf ik deze column om 07.30 u in de ochtend, op Valentijnsdag nota bene. Met een snurkende man naast me die hier duidelijk geen last van heeft. Happy Valentines Day  ♥.

Column schrijven

Marlou

Credits foto’s: Pinterest

Leave a Reply