Lucienne Draaijer heeft het kinderboek Fluffy De Flamingo geschreven. Dit boekje, met de mooie tekeningen van Nikki Smits, ziet er vrolijk uit maar is ontstaan door een droevig verhaal.

Fluffy

SUUS IS ER NIET MEER

Het kinderboek Fluffy De Flamingo ligt op de keukentafel, naast het bijbehorende tasje. In de kleine, gezellige woonkamer is er een speciaal plekje voor Suus gemaakt. Suus, een geliefde baby die helaas niet lang van de wereld heeft kunnen genieten. Na de hartverscheurende gebeurtenis in het Gelderse dorpje Heerde, besluit Lucienne Draaijer haar rouwproces om te zetten in iets positiefs. Ze schrijft het van haar af en begint met het maken van kleine verhaaltjes over een flamingo.

Het voorlees boek gaat over de avonturen van Fluffy de Flamingo. Fluffy beleeft verschillende gebeurtenissen die passen bij de vier jaargetijden. Van springen op een trampoline tot kerstvieren met haar vriendjes.

IMG_7995

“Suus is overleden en dan kun je niks meer voor je kind doen. Ik schreef altijd al graag op mijn eigen blog en toen kwam dit eigenlijk een beetje op mijn pad.”

De flamingo is het symbool van de kleine Suus, dat is ontstaan uit een flamingo knuffel. Daarna is er van alles bijgekocht in het flamingo thema.

“Toen ze overleed hebben we het knuffeltje bij haar in het graf gedaan, sindsdien is dat bij haar gaan horen.” In de woonkamer van de ouders van Suus zijn er allerlei flamingo’s te vinden ter nagedachtenis van het prachtige kindje.

IMG_8021

VIJF MAANDEN ONTWIKKELING

Het creëren van het boek heeft in totaal vijf maanden geduurd. Het grootste deel daarvan werd besteed aan het maken van de mooie illustraties. Lucienne heeft het boek dus best snel geschreven. “Ik legde mezelf geen druk op, dan loopt het gewoon zoals het loopt en werken dingen vaak beter dan als je gaat vinden: ik moet een boek schrijven.”

De verhaaltjes zijn seizoensgebonden. Dat komt niet heel vaak voor in een kinderboek. “Misschien is het ook wel raar dat er dan een kerstverhaaltje in staat, maar goed, kinderen vinden dat wel vaak leuke dingen en leuke tijden. Desnoods als de lente begint, lees je alleen de eerste zes verhaaltjes van de lente.”

KARAKTERS IN HET BOEKJE

De karakters zijn allemaal dieren. Lucienne heeft ervoor gekozen om niet de standaard diertjes te kiezen. “Ik heb bewust niet gekozen voor een hond en een kat. Dat is ook wel leuk, maar het is toch anders als je een keer een buffel ziet of een das.”

Bij het lezen van het kinderboekje is het moeilijk om de schrijfaanleiding van het prachtige boek op te merken. Het gaat over leuke avonturen met alle dierenvriendjes. Toch was het boek erg belangrijk voor Lucienne in haar rouwproces.

IMG_8019

Het schrijven was inderdaad een belangrijk proces voor het rouwen, maar het is geen afsluiting. “Ik denk dat je het eigenlijk nooit kan afsluiten, maar het helpt wel. De eerste maanden konden we bij wijze van spreken niks en nu krabbelen weer een beetje op, dit soort dingen helpen wel mee, maar ik denk dat je nooit die top weer bereikt van hoe je je toen voelde.”

Suus is in de zomer van 2017 overleden.

Nieuwsgierig naar het boek? Klik hier.

Credits foto’s: Djeli

Leave a Reply